torsdag 16. desember 2010

Ugh!


Publisert i Dagsavisen under spalta Innfall 24. februar 2008:



Det er blitt sagt om nord-amerikanske indianere fra tidligere tider at de svært ugjerne ville bli fotografert. Tok du et bilde, tok du samtidig sjelen deres med. Vel, vel, vel. Vi har i så fall uhyre dårlige nyheter til Arikara-stammen, nord for Mississippi: Den siste IKEA-katalogen er ankommet.
Først var bildet så stort at vi ikke så det. På vei inn til restauranten på IKEA Furuset i forrige uke var det likevel et eller annet som kalte på oss. Vi stoppet opp, tok to steg tilbake og der var han. Med fjærpryden, det brede ansiktet, den brunbarkede huden, det uutgrunnelige blikket. Et stykke indianerhistorie samlet i et kraftfullt uttrykk spent opp på et enormt lerret, 1,5 x 2 meter. Umiskjennelig et Edward S. Curtis-bilde. Et av de mange han fotograferte blant nord-amerikanske indianere rundt 1900. Det var et unikt prosjekt. I over 30 år reiste etnologen og fotografen Curtis rundt blant indianere. Forsket og fotograferte. Det skulle bli til det ambisiøse storverket "The North American Indian", på 20 bind. Rike amerikanere skulle finansiere prosjektet ved å kjøpe til sammen 500 sett med bøker, men bare 272 ble solgt. Dermed fikk han økonomiske vanskeligheter. Et komplett sett er i dag nesten umulig å få tak i. Et ble solgt på auksjon i 2005 for nær ni millioner kroner.
Om IKEA hadde tatt seg bryet med å finne det ut, ville de kunne ha opplyst kundene sine om at mannen på bildet er Sittende Bjørn, høvding for Arikara-indianerne. De vandret rundt på det amerikanske slettelandet og var spesialister på bisonjakt. Sittende Bjørn var født i 1844 og deltok i 12 store slag og ledet seks av disse. De hadde et spesielt problematisk forhold til Sioux-indianerne. Hans far og far hans før det igjen var også Arikara-høvdinger.
Men hva har vi gjort for deg lately, Sittende Bjørn? Du er blitt en del av veggdekorasjonsserien Ridå. Du har fått nye egenskaper. Du fungerer i følge IKEA som vekkdekorasjon, romavdeler eller beskyttelse mot innsyn. Vaskes ved 40 grader, skånsomt. Du kan ikke klorblekes, men strykes – med lav temperatur, riktignok. Sittende Bjørn er av 100 prosent polyester. Sittende Bjørn tåler ikke tørketrommel. Det var kanskje ikke dette du drømte om ved leirbålet. Men det er ikke den ting IKEA kunderadio ikke kan gjøre for deg. Har du mistet sjelen din? Ikke noe problem, gamlefar. Är det lenge sen du tappade den? 300 år. Det löser vi. Prøv en porsjon bisonbullar mens vi leter.

Ingen kommentarer: