søndag 22. juni 2014

Ella & Thor


Publisert i DN Magasinet 17.3.2012:

På høyden av sin verdenskarriere kunne Ella Fitzgerald blitt en gift husmor på Stabekk.

27. juli 1957. 
Ettermiddagsflyet fra København ankommer Fornebu. Denne gangen er det ingen fans eller konsertarrangør som tar imot henne, men en høyreist, vakker mann som venter inne i ankomsthallen. Som hun kjærlig omtaler som "Dår". De gjenforenes og han tar henne med til hybelen i Stabekk i Bærum. Og snart står verdenspressen i full fyr. Ella Fitzgerald og Thor Einar Larsen planlegger bryllup. 
TO STABEKK WITH LOVE. Det var mulig Ella Fitzgerald var både The First Lady of Song, Lady Ella, High Priestess of Song og kanskje den fineste jazzstemmen som noensinne har vært i kontakt med en mikrofon. Og helt sikkert var hun vinner av 14 Grammy-priser, det vokalet underet på mer enn 200 albuminnspillinger og attraksjonen på utsolgte konserter over hele verden i to mannsaldre.
Men hun var også, for å sitere Julia Roberts fra filmen Notting Hill Ð "Éjust a girl standing in front of a boy asking him to love her."
Inn fra venstre: den sjarmerende og velkledde 28-årige Thor Einar Larsen fra Oslo.
Han jobbet hos konsertarrangør Lasse Gerlyng og hadde møtt Fitzgerald i forbindelse med en av hennes tidligere opptredener i Norge. Hun hadde sine første konserter på Colosseum kino i 1953, og gjestet norske scener igjen i 1954, 1956 og senere i 1957.
I siste halvdel av 50-tallet befestet Ella Fitzgerald jazztronen for alvor, blant annet med albumet Ella Fitzgerald Sings the Cole Porter Songbook, fra 1956. Hennes karriere hadde allerede i over ti år utspilt seg på høyeste nivå.
20. juli 1957 hadde hun og et 103 mann stort orkester spilt for en fullsatt Hollywood Bowl med 17.000 mennesker. Og bare åtte dager senere - en bærumshybel med tekoker. Det var ikke settekasser nok til å uttrykke forbauselsen i norske avisredaksjoner. Ella Fitzgerald, gift? Med en nordmann? Hybel? På Stabekk? 
FORVIRRING. Glamourteknisk hadde Norge i 1957 selvtillit på mikronivå. Året før satt Sophia Loren på fanget til skiløperen Hallgeir Brenden i noen sekunder. Og det var det. Endelig fikk norsk presse noe å tygge på.
VG fikk audiens i Nordliveien 10, på hybelen hos Thor Einar Larsen der han oppholdt seg med Fitzgerald. Det forelskede paret åpnet seg opp.
"I stuen på Stabekk henger et bilde av Ella Fitzgerald", observerer VG, "hvor hun har skrevet følgende til Thor Einar Larsen: To my beloved Thor, my love and my husband.
'Er De norsk nå, da', spør vi.
'Ja, hvis dere vil akseptere meg', svarer hun."
Dette var innledningen til det flere av Ella Fitzgeralds biografer omtaler som en av de mest bisarre hendelsene i hennes liv. Verdenspressen våknet og slo historien stort opp. Det kom meldinger om at paret hadde giftet seg i Italia et par år tidligere og at de nå skulle flytte sammen i USA.
- Ja, denne saken husker jeg godt, sier den legendariske journalisten Yngvar Holm.
- Men dette med ekteskap var bare tull. Det var knapt en romanse, slik jeg forsto det. Jeg sto midt oppi dette og dekket saken for Morgenposten. I et intervju med meg tilbakeviste Larsen dette klart. "Det riktige er at Ella Fitzgerald er på ferie her i Norge, hos meg. Jeg har aldri sagt til noen avis at vi har vært gift i flere år," sa han til meg, sier Holm.

Full forvirring hersket. Var de gift eller var de ikke gift? 
PLANLA BRYLLUP. Hosle, Bærum, 2012. I et villaområdet fra 1960-tallet bor mannen som mer eller mindre eide Oslos uteliv i årene etter Annen verdenskrig. Lasse Gerlyngs danseklubber hadde mange tusen unge på medlemslisten, i en tid da det øvrige uteliv var for etablerte voksne.
- De var ikke gift. Men de planla bryllup, sier Lasse Gerlyng.
- Bryllupet skulle stå hos han der greske skipsrederen ... Hva het han der søkkrike som giftet seg med enken til Kennedy?
- Onassis?
- Ja. Aristoteles Onassis. Seremonien skulle være i hagen til palasset hans, i Aten. Han var en av Ellas mange bekjente og venner.
- Jøss. 
- Ja, det var svære greier. 
En venn og forretningspartner av Thor Einar Larsen som ikke ønsker å stå frem med navn, bekrefter historien. Han forteller at de var "dønn forelsket" og hadde også en slags før-seremoni hos Onassis med rederen tilstede, på hans landsted i Italia. 
Lasse Gerlyng var involvert i planene. 
- Jeg skulle være forlover, og invitasjoner ble sendt ut til hele verden. Men så kom denne historien med hun svenske dama, da. 
ARREST. Thor Einar Larsen var en mann med bagasje. Morgenpostens Yngvar Holm bet seg fast i historien og fant store skyggepartier. Han fant ut at Thor Einar Larsen allerede var gift - i Sverige. Og at han var ettersøkt for bedrageri i fem år.
Da svensk politi leste om Holms undersøkelser, tok de affære. Ganske riktig, de hadde etterlyst Larsen i flere år. Fitzgerald var på ingen måte hans første kvinne. I 1952 hadde han ringforlovet seg med en fraskilt frue fra Gteborg, som han etter kort tid forsvant fra. Med beskyldninger om at han hadde lånt 400 kroner uten å betale tilbake, og i tillegg stjålet 500 kroner. Ingen formue - drøyt 10.000 kroner i 2012-verdi. Likevel nok til at politiet tok affære. Det gjorde de i 1955, etter at Larsen hadde inngått ekteskap med en tannlegeassistent fra Visby i Gotland - men som han forlot straks etter. Men Larsen fikk de ikke tak i, han var som sunket i jorden.

VENTET I MONACO. Etter at de begynte sin romanse var Ella Fitzgerald og Thor Einar Larsen prisgitt turnplanene. Det ble flyktige treff i europeiske storbyer.

- De møttes her og der. Paris, København, Roma, sier Gerlyng.

Etter fem dager hjemme hos Thor Einar Larsen på Stabekk var det tid for glamour igjen. Ella Fitzgerald var hovedattraksjonen under en galla i Monte Carlo Sporting Club. 1. august reiste hun fra Fornebu til Nice. Larsen skulle følge dagen etter.

Men svensk politi hadde fått los. Gjennom avisomtalene hadde de fått rede på reiseruten. Hans reise til Monaco endte ved mellomlandingen i Gteborg, hvor de anholdt ham. Larsen ble ført til Hrlanda fengsel. VG fikk telefonisk kontakt med Ella Fitzgerald, som ventet i Monaco, og orienterte henne om utviklingen.

- Hva kan jeg gjøre?, spurte hun reporteren

- Larsen kan ta imot brev.

- Hvor er han?

- Hrlanda fengsel, Gteborg.

- Oh, dear me! Takk for at De ringte.

STRENG STRAFF. En bemerkelsesverdig rask saksbehandling fulgte. Bare dager etter anholdelsen sto han i Gøteborg rådhusrett, tiltalt for svindel. Avisreferatene lot det skinne gjennom at her var det en damenes mann som skulle stå til rette. "Rådhusets søteste stenografipiker hang i dekorative klaser på balkongene", skrev VG da Larsen ble ført til rettssalen i Gteborg 7. august. Han ble funnet skyldig og ble dømt til fem måneders fengsel og utvisning fra Sverige til 1. januar 1963.

- Og det var det, sier Lasse Gerlyng.

- På grunn av straffesaken kunne han ikke få amerikansk visum for å bo med Ella, og forholdet løste seg opp.

- Han fikk en streng straff?

- Ja. Og det var ikke helt riktig det som skjedde den gangen. Beløpene var betydelig mindre enn det han ble dømt for. Men han ble mer eller mindre dømt gjennom avisene. Thor var en god gutt, omtenksom og høflig. Kanskje litt rotete med penger, men det var ikke noe vondt i ham.

EN SISTE HILSEN. Dermed var det over. Norsk musikkliv gikk glipp av en storfisk.

Selv om Ella Fitzgerald hadde omtalt ham som "my beloved husband" ble de aldri gift.

Kontakten mellom den amerikanske sangeren og Thor Einar Larsen opphørte. Han flyttet etter noen år til Sverige, hvor han i mange år livnærte seg ved å selge hyttetoaletter. Han skiftet navn og døde 19. mars 2005.

Ella Fitzgerald fortsatte sin karriere og har drøyt 15 år etter sin død en unik plass i musikkhistorien.

- Men nå skal jeg fortelle deg noe, sier Lasse Gerlyng og bøyer seg frem.

- Hun kom tilbake.

- Ella?

- Ja. Noen år før hun døde var hun i Oslo igjen, som gjest hos den amerikanske ambassaden. Jeg var dessverre ikke hjemme, men naboene her kunne fortelle at de hadde sett Ella Fitzgerald på døra her og i gata utenfor her i et forsøk på å få tak i meg.

- Hva ville hun?

- Si det. Men jeg tror det var for å avslutte et kapittel. Om Thor Larsen.? 

Ingen kommentarer: